Кәсіби қызмет саласы
Кәсіби қызмет саласы әскери ғылым мен техника саласы болып табылады, ол тамақтандыруды, бөлімшені жауынгерлік пайдалануды ұйымдастыру үшін тыл бөлімшесін қолдану тәртібіне бағытталған адам қызметінің технологияларының, құралдарының тәсілдері мен әдістерінің жиынтығын қамтиды.
Кәсіби қызмет объектілері
Қазақстан Республикасы Қарулы Күштерінің құрамалары, бөлімдері мен мекемелері.
Кәсіби қызмет пәндері
Түлектің кәсіби қызметінің пәндері: тамақты уақтылы және жақсы дайындау;
нормалар бойынша белгіленген қанағаттандырылатын өнімдердің сақталуы мен толықтығы;
технологиялық және тоңазытқыш жабдықтарды, мүкәммалды және ас ыдыстарын дұрыс пайдалану және үнемдеу;
азық-түлікті өңдеу, тамақ дайындау, тарату және сақтау, ыдыс жуу кезінде санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтау;
аспаздар мен басқа да асхана қызметкерлерін арнайы даярлау және олардың жеке гигиенасын сақтау;
асхананы және оған іргелес аумақты үлгілі күйде ұстау.
Кәсіби қызмет түрлері
Түлек кәсіби қызметтің келесі түрлерін орындай алады:
1) ұйымдастырушылық-басқарушылық;
2) Эксплуатациялық (пайдалану);
3) Әкімшілік-шаруашылық.
Кәсіби қызметтің типтік міндеттері
1) тағамды қатерсіз дайындау, нормаларды жеке құрамға жеткізудің сақталуы мен толықтығы;
2) әскери тәртіптің, моральдық-психологиялық жағдайдың жай-күйі;
3) жоғары моральдық-жауынгерлік және жалпыадамзаттық қасиеттерді, ұлтаралық қатынастар мәдениетін, қызметтік борышын орындағаны үшін жауапкершілікті, командирлер мен бастықтардың бұйрықтарын, сондай-ақ өз іс-әрекеттерінде тәртіптілік пен ақылға қонымды бастаманы әзірлеу;
4) Технологиялық және тоңазытқыш жабдықтардың дұрыс пайдаланылуын ұйымдастыру, аспаздар мен нан кескішті жабдықтарды пайдалану, техникалық қызмет көрсету, ағымдағы жөндеу қағидаларына және олардың жұмыстарын орындау кезіндегі қауіпсіздік шараларына жеке оқыту;
5) үстелдердің уақтылы және толық қызмет көрсетілуін бақылау
және дайын тағамның дұрыс берілуін қамтамасыз ету;
6) нұсқаушы-аспаздың (аға аспаздың) саны мен сапасы бойынша бөліктің азық-түлік қоймасынан асханаға азық-түлік алуын бақылау.