- тамақ өнімдерін өндіретін өндірістік кәсіпорындардың техник-технологы;
- әр түрлі меншік түріндегі азық-түлік өнімдерін шығаратын өндірістік кәсіпорындардың шебері;
-өндірістік зертхананың техник-технологы;
- ғылыми-зерттеу институттары мен ЖОО-да маман (лаборант);
- стандарттау және сертификаттау орталықта-рындағы маман.
білім беру (педагогикалық), ғылыми-зерттеу, есептеу-талдау, жобалау және әкімшілік-басқару, жоспарлы-ұйымдастыру, өндірістік-технологиялық, есептік-техникалық, жобалау-іздестіру және әкімшілік-басқару ұйымдар.
жоғары және орта кәсіптік оқу орындары, ғылыми-зерттеу ұйымдары
- кәсіби қызметте танымның ғылыми әдістерін қолдану;
қазіргі концепцияларды, теорияларды және про-цестер мен құбылыстарды зерттеу тәсілдерін сыни талдау;
-әртүрлі пәндер шеңберінде алынған білімді біріктіру, оларды жаңа бейтаныс жағдайларда аналитикалық және басқарушылық міндеттерді шешу үшін қолдану;
- жаңа проблемалар мен жағдайларды шешуде креативті ойлау және шығармашылықпен қарау;
- қазіргі заманғы ақпараттық технологияларды тарта отырып, ақпараттық-талдау және ақпарат-тық-клиникалық жұмыстар жүргізу;
-магистрлік диссертация, мақала, есеп, аналити-калық жазба және т. б. түрінде экспериментал-ды-зерттеу және талдау жұмыстарының нәтиже-лерін жалпылау.
- техникалық құжаттамаға сараптама жүргізу;
- кәсіби қызмет барысында туындайтын міндет-терді тұжырымдау және шешу;
- зерттеудің қажетті әдістерін таңдау, бар әдістерді түрлендіру және нақты зерттеу міндет-теріне сүйене отырып жаңа әдістерді әзірлеу;
алынған нәтижелерді өңдеу, әдеби деректерді ескере отырып, талдау және түсіну;
- заманауи ақпараттық технологияларды тарту арқылы библиографиялық жұмыс жүргізу
1. Бағалау:
- өндірістің экологиялылығын, еңбектің санитарлық-гигиеналық жағдайларын қамтамасыз ете отырып, жоғары тиімді технологиялық жабдықтау құралдарын енгізу;
-технологиялық машиналар мен жабдықтарға техникалық қызмет көрсетуді жүзеге асыру: жөндеу-монтаждау, іске қосу-жөндеу жұмыстары, жарамсыз қызмет көрсету объектілерін ауыстыру.
2. Конструктивтік:
- өндірістік процестерді ұйымдастыру;
- өндіріске қызмет көрсетуді ұйымдастыру;
- технологиялық процестерді жүзеге асыру үшін технологиялық машиналар мен жабдықтарды ұтымды таңдау;
- қызмет көрсету объектілерін жобалау, басқару және ұйымдастыру;
- тиімді технологиялық жабдықтарды, өндірістің тиімді технологиясын шығаратын жүйелік, ресурс үнемдеуші технологияларды әзірлеу, енгізу және пайдалану;
- жоғары тиімді технологиялық жабдықтармен өндірістік процестерді қамтамасыз ете отырып, технологиялық процестерді әзірлеу және енгізу.
3. Ақпараттық-технологиялық:
- жаңа техниканы таңдау және игеру және өндіріске енгізу бойынша Ұйымдастыру жұмыстары;
-өндірістік процесті басқару және техникалық, қаржылық және адами факторларды ескере отырып бизнес-жобаны әзірлеу;
- есеп пен есептілікті жоспарлау, жаңа техника мен технологияны енгізу бойынша бизнес-жоспарды әзірлеу, өндіріс тиімділігін арттыруды жоспарлау
- ғылыми зерттеулер әдіснамасы саласында;
- ауыл шаруашылығын қоса алғанда, өнеркәсіптің барлық салаларында инновациялық техникалық және технологиялық өндірістер мәселелерінде;
- білім беру ұйымдарындағы ғылыми және ғылыми-педагогикалық қызмет саласында;
- кәсіби салада ғылыми жобалар мен зерттеулерді орындауда.