KazNARU
Биотехнология

"6В05102-Биотехнология" білім беру бағдарламасының мақсаты мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығының селекциясын жақсарту үшін жаңа биотехнологиялық әдістерді енгізу бойынша кәсіби дағдылары бар ауыл шаруашылығы мен тағам өнеркәсібі үшін жоғары білікті мамандарды даярлау және биотехнологиялық тәсілдерді пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы шикізатын қайта өңдеу.

back blur blue element back blur blue element
Біліктілік пен лауазымдар тізбесі

- Биотехнолог инженері;

- биотехнолог-өсімдік шаруашылығы бойынша селекционер;

- бал шаруашылығы бойынша биотехнолог-селекционер;

- өндірістік процестер биотехнологиясы:

- сүт және сүт өнімдерін өңдеу бойынша;

- ет және ет өнімдерін өңдеу бойынша;

- алкогольді және алкогольсіз сусындарды өндіру;

- ашытқы дақылдарын өндіру биотехнологиясы;

- биотехнологиялық фармацевтикалық өндірістер;

-  химия өндірісінің биотехнологиясы;

- сервистік-пайдалану жұмысы жөніндегі инженер;

- монтаждау-жөндеу жұмыстарының инженері;

- есептеу-жобалау жұмыстарының инженері;

 - ғылыми зерттеу институттарындағы ғылыми қызметкер (ҒЗЖ).

Кәсіби қызмет саласы

Ғылыми-зерттеу институттары, жоғары оқу орындары, тамақ өнеркәсібі, фермерлік шаруашылықтар (мал шаруашылығы және өсімдік шаруашылығы), фармацевтика және химия өнеркәсібі, экологиялық қызмет

Кәсіби қызмет саласы мен объектісі

- Биотехнологиялық, биологиялық, медициналық, ауылшаруашылық бейіндегі ғылыми-зерттеу институттары мен жоғары оқу орындары;

- тағам және қайта өңдеу, микробиология өнеркәсібінің өндірістік кәсіпорындары мен зертханалары;

- ауыл шаруашылығы кәсіпорындары;

- ботаникалық бақтар мен зоологиялық парктер;

- экологиялық қызметтер мен ұйымдар;

- ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау зертханалары.

Кәсіби қызмет функциялары

- Бакалаврдың кәсіби қызметі биотехнологиялық процестерді басқару процесін жетілдіруге және биотехнологиялық өндірісте биотехнологиялық өнімнің сапасын бақылауға бағытталған;         

 - биотехнологияда қолдану мақсатында микробтық, өсімдік, жануар тектес биологиялық объектілер;

- биотехнологияда қолдану мақсатында органикалық және бейорганикалық текті биологиялық белсенді заттар, биотехнологиялық өнім өндірісін жүзеге асыру;

- биотехнология объектілерін өсіру және биологиялық іске асыру үшін қажетті жағдайлар жасау;

- биотехнологиялық өндірістің жекелеген кезеңдерін ұйымдастыру. микроорганизмдер, өсімдіктер және жануарлар көмегімен биотехнологиялық процестерді іске асыру үшін жағдайларды қамтамасыз ету;

- технологиялық режимдерді сақтау үшін жағдайларды қамтамасыз ету;

-биотехнологиялық өнімнің технологиялық сипаттамаларын жақсарту және биотехнологиялық өндіріс процестерінің тиімділігін арттыру үшін биотехнологиялық әдістер мен процестерді жетілдіру;

 - биотехнологиялық процестерді әзірлеуге техникалық құжаттама жасау; 

 - зертханалық және өнеркәсіптік жағдайларда қолданылатын микроорганизмдердің, жасушалық дақылдардың және олардың көмегімен алынатын заттардың қасиеттерін зерттеуге арналған аспаптар мен жабдықтар.

Кәсіби қызмет түрлері

1. Бағалау:

- азық-түлік өнімдерінің негізгі ингредиенттерін талдауды жүзеге асыру;

- шикізат компоненттерін және дайын өнімді анықтау;

- жаңа технологиялық процестерді әзірлеу және енгізу;

- микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясы үшін бастапқы материалдарды зерттеу;

- қоршаған орта факторларының ең жоғары өнімділігіне қол жеткізу мақсатында микроорганизмдердің, өсімдіктердің, жануарлардың генотипіне әсерін зерттеу;

- микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясының ерекшеліктерін зерттеу;

- селекция үшін өсімдіктер мен жануарлардың әлемдік гендік қорын зерттеу;

- биотехнологиялық әдістерді енгізу арқылы селекциялық үдерістің тиімділігін арттыру және қарқындандыру. 

2. Конструктивтік:

- өндірісті метрологиялық қамтамасыз етуді жүргізу;

- шикізат пен дайын өнімге стандарттарды жасау, оларды сертификаттармен қамтамасыз ету;

- мамандық бейіні бойынша жұмысшылар үшін жеке қорғану құралдарын таңдау.

- технологиялық процестерді зерттеу үшін өлшеу техникасын қолдану;

- электр техникалық құрылғылардың апатсыз жұмысын бақылау;

- өндірістік микроклиматтың параметрлерін, шаңдану және газдану деңгейін, шуды, дірілді, жұмыс орындарын жарықтандыруды өлшеу және бағалау.

3. Ақпараттық-технологиялық:

- машиналардың, аспаптардың және олардың бөлшектерінің эскиздері мен сызбаларын орындау;

- жалпы түрдегі сызбаларды оқу;

- жылу шығару қабілетін, жылу өткізгіштігін, жылу берілісін есептеу;

- кәсіпорындар мен әртүрлі ұйымдардың шаруашылық және коммерциялық қызметін талдау;

- маркетинг пен менеджменттің ақпараттық базасын талдау.

Дағды қалыптастыру

- Бітіруші жалпы мәдени, жалпы кәсіби және кәсіби құзыреттер құрылуы тиіс;

- қазіргі заманғы биотехнологиялық процестермен байланысты барлық мәселелер бойынша құзыретті болу: биотехнологиялық өнім өндірісі, әр түрлі өндірістік және технологиялық міндеттерді шешу үшін микроорганизмдер, өсімдіктер, жануарлар селекциясы.

Учебный план образовательной программы

«6B05102 – Биотехнология» каз.docx

60.59 KB