KazNARU
Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша)

Тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау бойынша жұмыстарды орындау кезінде өнімдер мен процестердің сапасын бақылауды жүзеге асыру үшін мамандар даярлау.

back blur blue element back blur blue element
Біліктілік пен лауазымдар тізбесі

- Стандарттау жөніндегі маман;

- стандарттау және сертификаттау инженері

- сапа менеджменті жүйесін енгізу бойынша маман;

- сапаны бақылау маманы;

- жаңа стандарттарды әзірлеу және қолданыстағы стандарттарды қайта қарау бойынша маман,

- зертханалық сынақ зертханалары.

Кәсіби қызмет саласы

- Стандарттау және мемлекетаралық стандарттау бойынша жұмыстың Ұлттық жоспарын әзірлеу

- Стандарттау бойынша құжаттарды әзірлеу

- Стандарттау жөніндегі құжатты бекіту

- Стандарттау жөніндегі ұлттық және (немесе) мемлекетаралық техникалық комитет және (немесе) стандарттау жөніндегі халықаралық техникалық комитет шеңберінде жұмыстар жүргізу

- Бекітілген стандарттау объектілері бойынша стандарттау саласындағы мониторингке қатысу

- Стандарттау мәселелері бойынша кеңес беру және түсіндіру жұмысы

- Стандарттау мәселелері бойынша жарияланымдар дайындау

- Өндірісте бекітілген технологиялық құжаттама жүйесіне сәйкес өндірістің технологиялық процестерін талдау

- ХАССП қағидаттарына негізделген рәсімдерді іске асырудың толықтығын талдау

- Бақылау әдістері мен рәсімдерін анықтау

- Зертханалық зерттеулер мен сынақтарды жүргізуді талдау

- Тамақ өнімдерін сақтау және тасымалдау шарттарын талдау, өнімді сәйкестендіру

Кәсіби қызмет саласы мен объектісі

- Өнімдер (қызметтер), процестер (жұмыстар) және жүйелер;

- кәсіпорындарды және сынақ зертханаларын (орталықтарын) жабдықтау;

- өлшеу, тестілеу және бақылау әдістері мен құралдары;

- стандарттау, сертификаттау, сапа менеджменті, метрология жүйелерінің нормативтік құжаттары;

- өндірістік, әлеуметтік және экологиялық қызметті метрологиялық қамтамасыз ету.

Кәсіби қызмет функциялары

- Стандарттар, нормативтік-техникалық құжаттамаларды әзірлеу, қайта қарау және түзету;

- жобалау, технологиялық және операциялық құжаттаманы метрологиялық сараптау, геометриялық дәлдіктің жеке көрсеткіштері үшін өлшеу әдістерін әзірлеу, өлшеу құралдарын калибрлеу (калибрлеу) әдістерін әзірлеу;

- өндірістің жай-күйін талдау және одан әрі сертификаттау, түзету-профилактикалық шаралардың орындалуын бағалау мақсатында өнімдердің, қызметтердің және жүйелердің сапасының тұрақтылығын бағалау; - өлшеу, тестілеу және бақылау құралдарын профилактикалық тексерулер мен ағымдағы жөндеуді ұйымдастыру және ұйымдастыру;

- стандарттар мен басқа да нормативтік құжаттардың талаптарын сақтауды қадағалау және бақылау.

Кәсіби қызмет түрлері

1.         Бағалау:

- өнім сапасын басқару, өнімдерді әзірлеу, өндіру, сынау және пайдалануды метрологиялық қамтамасыз етуді ұйымдастыру, кәсіпорында қолданылатын стандарттарды жүйелі түрде тексеру, техникалық сипаттамалар мен басқа да құжаттарды әзірлеуді бағалау;

- кәсіпорынға дайын өнімді және кіретін материалдық ресурстарды бағалауды бақылау сынағын өткізу, стандартталған және бірыңғай өнімдерді өлшеудің, өндірісті бақылаудың және сынаудың заманауи әдістері мен құралдарын енгізу; - өнім сапасын басқару міндеттерін орындауды, жаңа стандарттарды әзірлеуді және қолданыстағы стандарттарды, техникалық шарттар мен стандарттау, сертификаттау және метрология бойынша басқа да құжаттарды қайта қарауды бағалау;

- сапа менеджменті жүйесін әзірлеуді (жетілдіруді) және енгізуді, өлшеу түрлеріне арналған жергілікті схемаларды, кәсіпорынның нормативтерін бағалау;

- некеге тұру деңгейін бағалау және оның себептерін талдау, сапаны басқарудың заманауи әдістерін енгізу, статистикалық және деструктивті емес тестілеу; - өнімнің және технологиялық процестердің өлшенген және бақыланатын параметрлерінің диапазонын, өлшеу дәлдігі мен бақылау дәлдігінің оңтайлы стандарттарын, өлшеу құралдарын, сынақтар мен бақылауды, өлшеу рәсімдерін, сынақтар мен бақылауды әзірлеуді анықтау.

2.         Конструктивтік:

- сапаны басқару, метрологиялық қамтамасыз ету және стандарттаудың қолданыстағы әдістерін және құралдарын жаңа немесе жаңғырту үшін жобаның (бағдарламаның) мақсаттарын тұжырымдау;

- сапаны басқару, метрологиялық қамтамасыз ету және стандарттау саласындағы жобалық және технологиялық шешімдерді әзірлеу;

- техникалық ерекшеліктердің, нормативтердің, нұсқаулықтардың және техникалық сипаттамалардың жобаларын дайындау;

- сапа менеджменті, метрологиялық қамтамасыз ету және стандарттау үшін құралдар мен технологияларды жобалауда заманауи ақпараттық технологияларды пайдалану.

3.         Ақпараттық-технологиялық:

- өнім сапасын басқару, өнімді әзірлеу, өндіру, сынау және пайдалану жөніндегі метрологиялық қамтамасыз етуді, кәсіпорында қолданылатын стандарттарды жүйелі түрде тексеруді, техникалық сипаттамаларды және басқа да құжаттарды әзірлеуді ұйымдастыру;

- кәсіпорынға кіретін дайын өнімдер мен материалдық ресурстардың сынақтарына мониторинг жүргізу, стандартталған және бірыңғай өнімдерді өлшеудің, өндірісті бақылаудың және сынаудың заманауи әдістері мен құралдарын енгізу;

- өнім сапасын басқару, жаңа стандарттарды әзірлеу және қолданыстағы стандарттарды, техникалық шарттар мен стандарттау, сертификаттау және метрология бойынша басқа да құжаттарды қайта қарау бойынша міндеттерді орындауды қамтамасыз ету;

- сапа менеджменті жүйесін әзірлеу (жетілдіру) және енгізу, өлшеу түрлері бойынша жергілікті калибрлеу схемалары, кәсіпорынның нормативтері;

- некеге тұру деңгейін бағалау және оның себептерін талдау, сапаны басқарудың заманауи әдістерін енгізу, статистикалық және деструктивті емес тестілеу; - өнімнің және технологиялық процестердің өлшенген және бақыланатын параметрлерінің диапазонын, өлшеу дәлдігі мен бақылау дәлдігінің оңтайлы стандарттарын, өлшеу құралдарын, сынақтар мен бақылауды, өлшеу рәсімдерін, сынақтар мен бақылауды әзірлеуді анықтау.

Дағды қалыптастыру

Ғылым мен техниканың тиісті салаларында; магистратурада ғылыми-зерттеу жұмыстарын жалғастыру үшін қажетті ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және жүргізу дағдысын меңгереді.

Учебный план образовательной программы

«6В07501- Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)».docx

82.603 KB