- Ауыл шаруашылығы өндірісінің ғылыми қызметкері;
- инженер-зерттеуші (жалпы бейін);
–құс өсіруші-технолог;
- ауыл шаруашылығы малдарын өсіру жөніндегі маман;
- ауыл шаруашылығы малдарын күтіп-бағу және азықтандыру жөніндегі маман;
- мал шаруашылығы өнімдерін өндіру бойынша технолог.
Зоотехния, ұйымдастыру-басқару қызметі, мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласы бойынша ғылыми-зерттеу және білім беру қызметі.
Ауыл шаруашылығы министрлігінің мемлекеттік мекемелері, әртүрлі меншік нысанындағы мал шаруашылығы шаруашылықтары, құс фабрикалары, ипподромдар, асыл тұқымды шаруашылықтар мен асыл тұқымды зауыттар, хайуанаттар парктері, ғылыми зертханалар, қорықтар, мал шаруашылығы бағытындағы фирмалар және кәсіптік-техникалық оқу орындары.
- Жоғары сапалы және экологиялық таза мал шаруашылығы мен құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын ұйымдастыру;
Технологиялық процестерді басқару:
- малдың тұқымдық және өнімділік сапасын жақсарту;
- ауыл шаруашылығы малдары мен құстарын нормаланған азықтандыру және жем-шөп сапасын бағалауды, дайындауды ұйымдастыру;
- Зоогигиеналық талаптарға сәйкес ауылшаруашылығы малдарын күтіп-бағу технологиясын ұйымдастыру;
ҚР АШМ және БҒМ Республикалық мақсатты ғылыми бағдарламаларына бағдарламалық-мақсатты және гранттық қаржыландыруға қатысу;
- Ғылыми әзірлемелерді өндіріске енгізу;
- Мал шаруашылығы өнімдерінің маркетингі және өткізуі;
- Бастауыш және орта кәсіптік білім беру ұйымдарында сабақ беру.
1.Бағалау:
- малдар мен құстардың асылтұқымдық және өнімділік сапасын жақсарту үшін, асылтұқымды бұзауларды өсіру үшін селекциялық жұмыстар жүргізеді;
- жайылым мен азықтандырудың рационалды қолдануын ұйымдастырады;
- фермаларда күтіп-ұстаудың прогрессивті әдістерін, азықтандыру және мал басын қарауды қамтамасыз етеді;
- малдарды күтіп-бағудың кестесін (температура, ауаның ылғалдылығы, газалмасу және т.б.) және оның сақталуын бақылауды жүзеге асырады;
- мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын қадағалайды, оның нашарлауының себебін үйреніп, жою жолдарын іздейді;
- мал шаруашылығы өнімдерін сатуды, сұрыптауды және ысыраптауды кесте уақытымен жүзеге асыруды қадағалау;
- өндірілетін өнімнің МемСТ талаптарына сәйкестігін анықтайды, өнімдердің сапасын аттестаттау кезінде оның дайындаушылары сатуда қатысады, ет комбинатында малдардың салмағы өлшенеді;
- мал шаруашылығы өнімдерін сатуда және экономикалық жағынан тиімді технологияларды өндіруде пайдаланада және таңдауда жүзеге асырады;
- мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді жоспарлауда және өндірілген өнімді есепке алу санын жүзеге асырады;
- мал шаруашылығы өнімдерін өндірумен айналысатын орындаушылар ұжымының жұмысын ұйымдастырады;
- өндірістік қызметтің экономикалық тиімділігін бағалауына қатысады;
- өндірістік учаскеде техникалық қауіпсіздігімен қамтамасыз етеді
2. Құрылымдық:
- мал шаруашылығы бойынша тапсырмалардың жобаларын білу және олардың орындалуын қамтамасыз ету;
- малдардың өнімділігін арттыру бойынша жұмыс жүргізе білу, табынның өсімін молайтуды жақсарту және малдардың төлдік шығысын көбеут;
- шабындықтарды, жайылымдарды және тағы да басқа жемшөптік алқаптарын тиімді пайдалануды ұйымдастыра білу;
- малдардың сүтін бақылауын жүргізуді, тірі салмағын өлшеуді және табын құрылымының айналымын құруды ұйымдастыра білу,
- зоотехникалық құжжатарын жүргізе білу;
- мал шаруашылығы бойынша белгіленген есептілікті пайдалана отырып, электронды-есептеуіш машиналарда (ЭЕМ) есептеуді және жүргізуді ұйымдастыру;
- өндірілетін өнімнің сапасын стандарттық көрсеткішпен салыстыра отырып қадағалауды білу;
- ауыл шаруашылық учаскесінің, цехының негізгі технико-экономикалық көрсеткіштерінің қызметін есептей білу;
- өндірістік қызметінің тімділігін бағалай білу;
- техникалық қауіпсіздігінің жағдайын бағалау және заңнамасын орындай білу;
3. Ақпараттық-технологиялық:
- мал шаруашылығы бөлімдерімен басқаруды ұйымдастырушылық-технологиялық басшылығымен жүзеге асыру (ауыл шаруашылығындағы учаскелер, фермалар);
- мал шаруашылығы бойынша жобаларын әзірлеу және оларды тапсырмалардың орындалуымен қамтамасыз ету;
- ғылыми деректер мен алдыңғы қатарлы тәжірибелерді ұйымдастыру және жоспарлау негізінде, малдың асыл тұқымды құрылымы мен малды өз төлінен өсіруді, азықтандыру мен ұстау шарттарының іс-шараларын жақсартуға бағытталған;
- фермада өткізілетін іс-шаралардың тиімділігі;
- зоотехниктің көз қарасымен барлық бақылауды жүзеге асыруда жұмыстарды қадағалау;
-өндірілетін өнімдердің сапасын стандартпен салыстыру арқылы қадағалауды жүзеге асыру;
- кадрларды дұрыс қою мен топтауды жүзеге асыру;
- жас жұмысшылардың оқытуын кәсіби шеберліктерін жетілдіру мақсатында ұйымдастыру;
- жоғары тұрған сыртқы ұйымдармен байланысты жүзеге асыру (жұмыстың жаңа әдістерінің енгізу сұрақтарымен, өнімнің сапасына қойылатын талаптар);
- есепке алу құжаттамасын жүргізу, әр малдың ерекшеліктері бойынша қорытынды жасау, келешектегі қызметін жоспарлау.
- Қолданылатын өзінің кәсіби қызметі саласында ғылыми еңбекті ұйымдастыру, компьютерлік әдістеріне жинау, сақтау және ақпаратты өңдеу;
- ұжымда және басқа да шаруашылықтардағы субъектілерде туындаған құқықтық мәселелер бойынша дауларды шешу.