- бас агроном;
- агроном-полевод;
- агроном-тұқым өсіруші;
- агроном-агрохимик;
- тұқым шаруашылығы жөніндегі инспектор;
- биотехнолог-өсімдік өсіруші;
- ҚР АШМ-де және аудандық,облыстық ауқымдағы агрономиялық бейіндегі басшылық лауазымдар;
- ауыл шаруашылығы мақсатындағы жер ресурстары;
- сорттар мен будандарды егуге рұқсат етілген ауыл шаруашылығы дақылдары, тұқымдар және отырғызу материалдары;
- тыңайтқыштар, пестицидтер, өсу процестерінің стимуляторлары мен тежегіштері, био-логикалық белсенді заттар мен қоспалар;
- агробиофитоценоздың зиянды организмдері;
- техника, жанар-жағармай материалдары;
- ауыл шаруашылығы дақылдарын өңдеу кезінде пайдаланылатын аспаптар мен жабдықтар;
- өсімдік шаруашылығының биотех-нологиялық өнімін өндіруді жүзеге асыру;
- өсімдік шаруашылығының биотехнологиялық өнімдерінің сапасын бақылау.
- жергілікті және республикалық мемлекеттік кәсіпорындардағы ұйымдастыру-басқару, өндірістік-технологиялық жұмыстар, бұдан басқа фермерлік және ұжымдық шаруашылықтардың, акционерлік қоғамдардың, жауапкершілігі шектеулі серіктестіктердің, өндірістік кооперациялардың мамандары мен басшылары жұмыс істей алады, сондай-ақ жеке шаруашылықпен айналыса алады.
7М08105-Агрономия білім беру бағдарламасы бір білім беру траекториясын қамтиды:
№1. "Егіншілік және Өсімдік шаруашылығы»
Магистрдің кәсіби қызметі төмендегілерге бағытталған::
- өнеркәсіптік қауіпсіздікті техникалық реттеуді, Халықаралық еңбек ұйымының шетелдік стандарттарын енгізу арқылы еңбекті қорғауды басқару жүйесін ұйымдастыру;
- кәсіптік аурулар мен өндірістегі жазатайым оқиғалардың алдын алу, еңбек жағдайларын жақсарту және оларды еңбекті қорғау жөніндегі нормативтік құқықтық актілердің талаптарына дейін жеткізу жөніндегі іс-шараларды әзірлеуге қатысу, сондай-ақ әзірленген іс-шараларды орындау бойынша ұйымдастырушылық көмек көрсету;
- өндіріс процесінде, сондай-ақ жаңа және қайта жаңғыртылатын өндірістік объектілердің жобаларында еңбекті қорғау жөніндегі қолданыстағы нормалардың, қағидалар мен нұсқаулықтардың, еңбек қауіпсіздігі стандарттарының сақталуын бақылау, оларды пайдалануға қабылдау кезінде қатысады;
- экономика объектілеріндегі ғимараттар мен құрылыстардың өртке қарсы жай-күйі және конструкциялық ерекшеліктері, технологиялық процестердің өрт қауіптілігі, өртке қарсы сумен жабдықтау сипаттамасы, өту жолдарының, байланыстың және сигнализацияның жай-күйі туралы ақпаратты толық көлемде иелену;
- жұмыс берушінің жұмыскерлерге еңбек міндеттерін орындауға байланысты мертігуден, кәсіптік аурудан немесе денсаулығының басқа да зақымдануынан келтірілген зиянды өтеуі туралы мәселені қарауға қатысу;
- технологиялық регламенттерді, аналитикалық бақылау кестелерін, паспорттарды, нұсқаулықтарды және басқа да техникалық құжаттаманы жасайды.
1. Жобалау-технологиялық:
- өндірістік микроклимат параметрлерін, шаңдану және Газдану деңгейін, шу, діріл, жұмыс орындарының жарықтандырылуын өлшеу және бағалау;
- өндірістік жарықтандыруды, шу оқшаулау құралдарын және персоналды ұжымдық қорғау құралдарын есептеу және құрастыру;
- өрт қауіпсіздігі және қауіпсіздік талаптарын сақтай отырып, технологиялық желілерді жобалау;
- жұмыс істеушілерге қауіпті және зиянды өндірістік факторлардың әсерін төмендету әдістері мен құралдарын есептеу және әзірлеу;
- өндірістің қоршаған ортаға тау-кен шығарындыларын азайту құралдарын есептеу және жобалау;
2. Ұйымдастырушылық-басқарушылық:
- өндірістік авариялар мен жазатайым оқиғалар тәуекелін төмендетуге бағытталған технологиялық регламенттерді әзірлеу және енгізу;
- өндірістік кәсіпорындар персоналын іріктеу және кәсіби даярлау;
- Төтенше жағдайлар кезінде еңбекті, қоршаған ортаны қорғау қызметтерінің, персоналды және халықты қорғау қызметінің персонал санын есептеу;
- Төтенше жағдайлар кезінде персоналды басқару және объектіні қорғау.
- өндірістік процесті ұйымдастыру және басқару мәселелері бойынша;
- төтенше жағдайларда агрономиялық және басқа да мәселелерді дұрыс шешуде;
- ауыл шаруашылығы саласындағы ақпараттық материалдарды талдау және оларды өзінің кәсіби қызметінде пайдалану.