- ауыл шаруашылығы мақсатындағы жер ресурстары;
- жеміс-көкөніс дақылдарының сорттары мен будандарының егуіне жол берілген тұқымдар мен отырғызу материалдары; жаңа сорттар мен будандарды шығару;
- тыңайтқыштар, пестицидтер, стимуляторлар және өсу процестерінің ингибиторлары, биологиялық белсенді заттар мен қоспалар;
- фитосанитарлық бақылау, өсімдіктерді қорғау құралдары, инсектицидтер, биопрепараттар;
- жеміс-көкөніс дақылдарының отырғызу материалдарын көбейтуге арналған көшеттіктер;
- жеміс-көкөніс дақылдарын өсіру, күту және сақтау кезінде пайдаланылатын аспаптар мен жабдықтар;
- жеміс-көкөніс өнімдерін өндіру кезінде биотехнологиялық әдісті қолдану;
- жеміс-көкөніс шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылау.
-ұйымдар, кәсіпорындар: агроөндірістік кешеннің республикалық, облыстық, аудандық мемлекеттік мекемелері;
- акционерлік қоғамдар, өндірістік кооперативтер, жауапкершілігі шектеулі серіктестіктер, ауыл шаруашылығы бағытындағы фирмалар мен компаниялар;
- фермерлік, шаруа қожалықтары;
- ауыл шаруашылығы саласындағы ғылыми-зерттеу және эксперименттік-зерттеу мекемелері;
- жеміс-көкөніс дақылдарының жаңа сорттарын, будандарын шығару және сортты сынау жөніндегі және өсімдіктердің карантині және оларды қорғау жөніндегі мекемелер, агрохимиялық қызмет;
- өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу кәсіпорындары;
-ғылыми-зерттеу институттары мен биотехнологиялық, биологиялық, ауылшаруашылық бейіндегі жоғары оқу орындары, ауылшаруашылық тәжірибе станциялары.
өндірістік-технологиялық қызмет саласында:
-ғылым мен өндірістік тәжірибелерге жетуді, жеміс-көкөніс шаруашылығы өнімдерін сақтау мен қайта өңдеуді және басқа да шаруашылық жұмыстарын ескере отырып, көкөніс және жеміс-жидек дақылдарын өсірудің қазіргі заманғы агротехникалық тәсілдерін ұйымдастыру және өндіріске енгізу;
- ауыл шаруашылығы дақылдарының жаңа тұрақты сорттары мен будандарын шығару бойынша агротехникалық іс-шаралар жүйесін жоспарлау, ұйымдастыру және іске асыру;
- қоректік ерітіндінің агрохимиялық талдауларын жүргізу, топырақ, субстрат, өсімдік талдауларын жүргізу және минералдық тыңайтқыштарды енгізу және қалыпты өсуін, жылыжай дақылдарының сапалы өнімін дамыту мен қалыптастыруды қамтамасыз ететін оңтайлы агрохимиялық фонды қолдау;
- отырғызудың оңтайлы фитосанитарлық жағдайын жасау үшін зиянды организмдермен күрес;
- сапалы отырғызу материалын алу үшін биотехнологиялық
процестерді пайдалану.
ұйымдастыру-басқару қызметі саласында:
- көкөніс шаруашылығында, қорғалған топырақта, жеміс шаруашылығында, селекция мен тұқым шаруашылығында, өсімдіктерді қорғау мен қоректендіруде, мелиоративтік жұмыстарды, Биотехнология мен жеміс және көкөніс өнімдерін қайта өңдеуде технологиялық процестерді ұйымдастыру және басқару;
- қазіргі заманғы технологияларды пайдалана отырып агрономиялық құжаттаманы жүргізу;
- жұмыс жиынтығын, олардың реттілігін, мерзімін және ұзақтығын ұйымдастыру және анықтау.
эксперименттік-зерттеу қызметі саласында:
- өнімділігі мен сапасын арттыру бойынша тәжірибелік және өндірістік тәжірибелерді өткізу
өсірілетін ауыл шаруашылығы дақылдарының;
- өсімдіктердің өсуі мен дамуына көзбен шолып бақылау және есеп жүргізу;
- гербицидтерді, фунгицидтерді және пестицидтерді пайдалану кезінде жеміс-көкөніс өнімдерінің агроэкологиялық қауіпсіздігін есепке алу және бақылау;
- биологиялық объектілердің тіршілік әрекетінің қасиеттері мен процестерін Эксперименталды зерттеу;
тұқым алуға және жеміс-көкөніс дақылдарының жаңа сорттары мен будандарын шығаруға әсер ететін генетикалық және биотехнологиялық процестерді зерттеу және зерттеу.
Өндірістік-технологиялық қызмет саласында:
-ғылым мен өндірістік тәжірибелерге жетуді, жеміс-көкөніс шаруашылығы өнімдерін сақтау мен қайта өңдеуді және басқа да шаруашылық жұмыстарын ескере отырып, көкөніс және жеміс-жидек дақылдарын өсірудің қазіргі заманғы агротехникалық тәсілдерін ұйымдастыру және өндіріске енгізу;
- ауыл шаруашылығы дақылдарының жаңа тұрақты сорттары мен будандарын шығару бойынша агротехникалық іс-шаралар жүйесін жоспарлау, ұйымдастыру және іске асыру;
- қоректік ерітіндінің агрохимиялық талдауларын жүргізу, топырақ, субстрат, өсімдік талдауларын жүргізу және минералдық тыңайтқыштарды енгізу және қалыпты өсуін, жылыжай дақылдарының сапалы өнімін дамыту мен қалыптастыруды қамтамасыз ететін оңтайлы агрохимиялық фонды қолдау;
- отырғызудың оңтайлы фитосанитарлық жағдайын жасау үшін зиянды организмдермен күрес;
- сапалы отырғызу материалын алу үшін биотехнологиялық
процестерді пайдалану.
Ұйымдастыру-басқару қызметі саласында:
- көкөніс шаруашылығында, қорғалған топырақта, жеміс шаруашылығында, селекция мен тұқым шаруашылығында, өсімдіктерді қорғау мен қоректендіруде, мелиоративтік жұмыстарды, Биотехнология мен жеміс және көкөніс өнімдерін қайта өңдеуде технологиялық процестерді ұйымдастыру және басқару;
- қазіргі заманғы технологияларды пайдалана отырып агрономиялық құжаттаманы жүргізу;
- жұмыс жиынтығын, олардың реттілігін, мерзімін және ұзақтығын ұйымдастыру және анықтау.
Эксперименттік-зерттеу қызметі саласында:
- өнімділігі мен сапасын арттыру бойынша тәжірибелік және өндірістік тәжірибелерді өткізу
өсірілетін ауыл шаруашылығы дақылдарының;
- өсімдіктердің өсуі мен дамуына көзбен шолып бақылау және есеп жүргізу;
- гербицидтерді, фунгицидтерді және пестицидтерді пайдалану кезінде жеміс-көкөніс өнімдерінің агроэкологиялық қауіпсіздігін есепке алу және бақылау;
- биологиялық объектілердің тіршілік әрекетінің қасиеттері мен процестерін Эксперименталды зерттеу;
тұқым алуға және жеміс-көкөніс дақылдарының жаңа сорттары мен будандарын шығаруға әсер ететін генетикалық және биотехнологиялық процестерді зерттеу және зерттеу.
1. Бағалау - негізгі мазмұнды нақты ұсыну негізінде агроном қызметінің қазіргі заманғы агротехникалық тәсілдерді өндіріске енгізу және ұйымдастыру ретінде жеміс-көкөніс дақылдарын өсіру:
- жер, су, орман, еңбек, материалдық және басқа ресурстарды тиімді және тиімді пайдалана білу;
- жеміс-көкөніс шаруашылығын жүргізудің табиғатты қорғау, экологиялық қауіпсіз жүйесін ұйымдастыру және әзірлеу дағдысы болу,
- өсімдік шаруашылығы өнімдеріне қауіпті зиянды объектілердің болуына сараптама жүргізу;
- орындалған жұмыстардың сапасын бағалау.
2. Конструктивтік: - жемістерді, көкөністер мен жидектерді өсірудің инновациялық әдістерін, тәсілдері мен технологияларын енгізуді ұйымдастыру.
-қорғалған топырақта және жеміс питомнигінде жер және топырақ-климаттық ресурстарды ескере отырып, көкөніс шаруашылығында дақылдардың кезектесу сұлбасын жасай білу; жоғары өнімді алуға мүмкіндік беретін прогрессивті технологиялық тәсілдерді сынақтан өткізу және енгізу; жеміс-көкөніс өнімдерін сақтауды, өңдеуді және өткізуді ұйымдастыру;
-топырақтар мен субстраттардың агрохимиялық және экологиялық-токсикологиялық талдауын жаю және топырақты өңдеу және дақылдарды аурулар мен зиянкестерден қорғау технологиясын жасау.
- инновациялық технология элементтерін енгізумен көкөніс және жидек дақылдарын өсірудің технологиялық сұлбасын құру;
- отырғызу материалына, тұқымдарға, ауыл шаруашылығы машиналарына, еңбек ресурстарына, тыңайтқыштарға, пестицидтерге, суармалы суға қажеттілікті есептеу;
- жеміс-көкөніс дақылдарының селекциясы мен тұқым
шаруашылығында биотехнологиялық әдістерді қолдануды ұйымдастыру;
- қоймаларда жеміс-көкөніс өнімдерін дұрыс және уақытылы жинау тауарлық өңдеуді ұйымдастыру.
3. Ақпараттық-технологиялық:
- ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру технологиясын әзірлеу шеңберінде ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің озық технологиясының әр түрлі көздерінен ақпарат жинауды, өсімдік шаруашылығындағы селекцияға, биотехнологияға қол жеткізуді, Өсімдік шаруашылығы өнімінің сапасына МЕМСТ-ның талаптарын, өсімдік шаруашылығы өнімінің сапасын анықтау әдістерін, өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологияларын қолдана білу;
- ауыл шаруашылығы саласындағы ағымдағы экономикалық жағдайды талдай білу және нарықтың өзекті трендтері мен қажеттілігін анықтау, сондай-ақ нарық жағдайында шаруашылықтың дамуын болжау;
- Қазақстан Республикасының аумағында қолданылуы шектелген немесе тыйым салынған пестицидтердің, агрохимикаттардың, өсімдіктердің өсуін реттегіштердің, өсімдіктердің сорттары мен будандарының тізілімі туралы ақпаратты меңгеру;
- өсімдік қоректену жүйесін, минералдық және органикалық тыңайтқыштардың түрлері мен нысандарын, тыңайтқыштарды енгізу тәсілдері мен технологияларын жоспарлау, ұйымдастыру және іске асыру;
- отырғызуға Фитосанитарлық мониторинг жүргізу және болжамдау;
-елдер мен аймақтардың экономикалық, саяси, ұлттық-мәдени ерекшеліктері, ҚР-дағы ауыл шаруашылығы қызметінің шетелдік серіктестері туралы білімді және ауыл шаруашылығы өнімдерін қабылдау мен жөнелтуді жүзеге асыруда шетелдік тәжірибені қолдану дағдысы болуы тиіс.
- кәсіпорын (ұйым) қызметінің тиімділігін арттыру, инвестиция тарту, қызмет көрсету саласын және т. б. кеңейту мақсатында нарыққа маркетингтік зерттеулер жүргізе білу.;
- мемлекеттік, орыс, ағылшын тілдерін кәсіби қызметте қолдану дағдысының болуы, соның ішінде арнайы ауыл шаруашылығы терминдерін еркін меңгеруі;
- кәсіпорынның қызметін жоспарлай білу, ұйымдастыру, оның ішінде ақпараттық ағындарды, сондай-ақ уақытша және басқа ресурстарды басқару дағдылары болуы;
-корпоративтік этика кодексі, преговор жүргізу техникасы, сондай-ақ бизнес-коммуникация негіздері саласында берік білімі болуы тиіс.
- жақын және алыс шетелдердің отандық және әлемдік жетістіктерін ескере отырып, ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің, өнімді сақтау мен қайта өңдеудің озық прогрессивті технологиясын қолдануда;
- нақты жылдың қалыптасқан ауа райы жағдайларын ескере отырып, агротехникалық тәсілдерге түзетулер енгізу кезінде ұйымдастыру-шаруашылық мәселелерін шешуде;
- әртүрлі стандартты емес және стандартты жағдайларда өз бетінше шешім қабылдау.