- агроном – жеміс өсіруші;
- агроном – көкөніс өсіруші;
- жылыжай өндірісі бойынша агроном;
- ҒЗИ-нің ғылыми қызметкері;
- биотехнолог – жеміс-көкөніс өсіруші (бақ өсіруші);
- аудандық, облыстық ауқымдағы агрономиялық бейіндегі және ҚР АШМ басшылық лауазымдар;
- оқуды докторантурада жалғастыру.
- жеміс-көкөніс мақсатында пайдаланылатын жер ресурстары;
- сорттар мен будандардың егуіне рұқсат етілген тұқымдар мен отырғызу материалдары, жеміс-көкөніс дақылдары;
- тыңайтқыштар, пестицидтер, стимуляторлар және өсу процестерінің ингибиторлары, биологиялық белсенді заттар мен қоспалар;
- жеміс-жидек дақылдарының отырғызу материалдарын көбейтуге арналған көшеттіктер;
- жеміс-көкөністік биотехнологиялық өнімдер өндірісін жүзеге асыру;
- жеміс-көкөніс шаруашылығының биотехнологиялық өнімдерінің сапасын бақылау.
- аграрлық және биологиялық бейіндегі жоғары, орта-арнайы, кәсіптік-техникалық оқу орындарындағы педагогикалық қызмет және олардың оқу-тәжірибелік шаруашылықтары;
- ғылыми-зерттеу институттары;
- ғылыми-өндірістік орталықтар;
- тәжірибелі станциялар;
- ауылшаруашылық, табиғатты қорғау, жобалық, сараптамалық, әкімшілік мекемелер;
- бақылау-тұқымдық, салалық зертханалар;
- аудандық, облыстық және республикалық басқару құрылымдары жанындағы департаменттер, бөлімдер;
- кәсіптік-техникалық мектептер;
- стандарттау және сертификаттау орталықтары.
«7M08103 - Жеміс-көкөніс шаруашылығы» білім беру бағдарламасы 2 (екі) білім беру траекториясын біріктіреді:
№1 ББТ «Жеміс шаруашылығы»
Магистрдің кәсіби қызметі:
- жеміс бақшасын өсіруге арналған ауылшаруашылық қызметін жоспарлау, ұйымдастыру және енгізу;
- өсіп келе жатқан және жыл сайын халықты жоғары сапалы жеміс-жидек өнімдерімен қамтамасыз ету жүйесін ұйымдастыру және енгізу;
- жеміс-жидек өсіру, мелиорация, жеміс-жидек өнімдерін сақтау және өңдеу саласындағы технологиялық процестерді ұйымдастыру және басқару;
- ауылшаруашылық тәжірибенің өсірілетін жеміс дақылдарының өнімділігі мен сапасын арттыруға әсерін анықтау үшін өндірістік тәжірибелер мен тәжірибелер жүргізу;
№2 ББТ «Көкөніс шаруашылығы»
Магистрдің кәсіби қызметі:
- ашық және қорғалған жерде жоғары өнім алудың алдыңғы қатарлы әдістері мен әдістерін енгізу сапасын және ұйымдастырылуын бақылау;
- көкөніс дақылдарының техникалық пісіп жетілгендігін, жиналған дақылдарды жоғары сапалы бастапқы тазарту және сақтауға дайындау.
Екі оқу траекториясының магистранттары білім беру ұйымдарында педагогикалық қызметпен айналыса алады.
1. Бағалау:
- жеміс-көкөніс өнімдерін өндіру, сақтау және сату бойынша қаржылық және еңбек ресурстарының есебін жүргізе білу; жер, су, орман, еңбек, материалдық және басқа да ресурстарды тиімді және ұтымды пайдалану;
- жеміс және көкөніс дақылдарын өндіруді, егістерін орналастыруды ұйымдастыру, облыс, аудан көлемінде отырғызу материалымен, өнімді сақтаумен, қайта өңдеумен және өткізумен қамтамасыз ету, жеміс-көкөніс өнімдеріне қауіпті зиянды объектілердің болуына сараптама жүргізу жұмыстары бойынша дағдысы болуы керек;
- жеміс-көкөніс шаруашылығында биотехнологиялық үрдістерді ұйымдастыра білу.
2. Конструктивтік:
- көкөніс шаруашылығында, жеміс көшеттіктерінде және қорғалған топырақта дақылдарды кезектестіру сұлбаларын жасай білу, жеміс, жидек және көкөніс дақылдарының жоғары өнімдерін алуға мүмкіндік беретін прогрессивті технологиялық тәсілдерді сынақтан өткізу және енгізу және жер және топырақ-климаттық ресурстарын ескере отырып, фермерлік және басқа да шаруашылықтар үшін өнімді сақтауды, қайта өңдеуді және өткізуді ұйымдастыру;
- инновациялық технология элементтерін енгізе отырып жеміс-көкөніс дақылдарын өсірудің технологиялық картасын құру;
- шаруашылықтардың тұқымға, тыңайтқыштарға, пестицидтерге, ЖЖМ, ауыл шаруашылығы машиналары мен құралдарына қажеттілігін есептеу;
- ауыл шаруашылығы машиналарын, жабдықтарын реттеу көкөніс дақылдарының тұқымдарын себу мөлшерін, тыңайтқыштардың, пестицидтердің себу мөлшерлерін, суару мөлшерін және т. б. анықтау;
- сақтау қоймаларында жеміс-көкөніс өнімдерін дұрыс және уақтылы жинаудан кейінгі тауарлық өңдеуді ұйымдастыру;
- биотехнологиялық процестерді әзірлеуді және өсімдік ретіндегі биотехнологиялық өнімді өндірістік алуды қамтамасыз ету;
- жеміс-көкөніс дақылдарының селекциясы мен тұқым шаруашылығында биотехнологиялық әдістерді қолдануды ұйымдастыру.
3. Ақпараттық-технологиялық: ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру технологиясын әзірлеу шеңберінде ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің озық технологиясының әр түрлі көздерінен ақпарат жинауды, өсімдік шаруашылығындағы селекцияға, биотехнологияға қол жеткізуді, өсімдік шаруашылығы өнімінің сапасына МЕМСТ-ның талаптарын, өсімдік шаруашылығы өнімінің сапасын анықтау әдістерін, өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологияларын қолдана білу;
- шаруашылықтың бизнес жоспарын құра білу;
- халықаралық және ішкі қызмет нарықтарында ауыл шаруашылығы өнімдерін халықаралық және ішкі ауқымды жылжытудың экономикалық негіздері саласындағы білімді иелену негізінде даму бағдарламаларын әзірлеу қабілеті;
- ауыл шаруашылығы өнімдерін қабылдау және жөнелтуді жүзеге асыру кезінде формальдылықтарды және көзделген рәсімдерді сақтау, ҚР-дағы ауыл шаруашылығы қызметінің шетелдік серіктестерінің, елдер мен аймақтардың экономикалық, саяси, ұлттық-мәдени ерекшеліктері туралы білімді қолдану дағдысы болу;
- кәсіпорын (ұйым) қызметінің тиімділігін арттыру, инвестицияларды тарту, қызмет көрсету саласын және т. б. кеңейту мақсатында нарыққа маркетингтік зерттеулер жүргізе білу.;
- кәсіби қызметте мемлекеттік, орыс, ағылшын (және тағы бір еуропалық немесе азиялық тілді, арнайы ауыл шаруашылығы терминдерін еркін меңгеруді қоса алғанда, қолдану дағдысы болу;
- кәсіпорынның қызметін жоспарлау, ұйымдастыру және бақылау, оның ішінде ақпараттық ағындарды, сондай-ақ уақытша және өзге де ресурстарды басқару дағдысының болуы;
- корпоративтік этика кодексі, келіссөз жүргізу техникасы, сондай-ақ бизнес-коммуникация негіздері саласында мықты білім алу.
- ғылыми зерттеулер әдіснамасы саласында;
- таяу және алыс шетелдердің отандық және әлемдік жетістіктерін ескере отырып, жеміс-көкөніс дақылдарын өсірудің, өнімді сақтаудың және өңдеудің озық прогрессивті технологиясын қолдануда;
- нақты жылдың қалыптасқан ауа райы жағдайларын ескере отырып, агротехникалық тәсілдерге түзетулер енгізу кезінде ұйымдастыру-шаруашылық мәселелерін шешуде;