Орталық туралы
Сүт өнімдерінің референттік зертханасы (бұдан әрі - СӨРЗ) 2020 жылғы 16 қаңтарда (№30-жқ бұйрық) "Қазақ ұлттық аграрлық университеті " КеАҚ-да 2018-2020 жылдарға арналған ҚР АӨК үшін кадрлар даярлау жөніндегі зерттеу зертханаларын құру" ҚЭН жобасы шеңберінде ("ҚР АӨК үшін кадрлар даярлау жөніндегі зерттеу зертханаларын құру" жобасын іске асыру мақсатында "ҰАҒББО" КеАҚ-ның жарғылық капиталын ұлғайтуға бюджеттік инвестициялардың қаржылық-экономикалық негіздеуден кейінгі "ҚазҰАЗУ" КеАҚ капиталын ұлғайту) құрылды.
Зертхананың ашылуы 2020 жылдың желтоқсанында өтті.
Университет базасындағы СӨРЗ - ПОҚ, магистранттар, докторанттар ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге, сынақ зертханалары, ҒЗИ, басқа жоғары оқу орындарының ПОҚ қызметкерлерінің біліктілігін арттыруға және Codex Alimentarius стандартының халықаралық талаптарына сәйкес сүт және сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтау бойынша практикалық білім алуға және әдістерді игеруге жағдай жасайтын әмбебап орталық.
Мақсаттар мен міндеттер
Зертхананың негізгі мақсаты:
Қазақстан Республикасына өндірілетін немесе импортталатын сүт пен сүт өнімдерінің сапасына тәуелсіз төрелік бағалауды қамтамасыз ету үшін тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласында жоғары білікті мамандарды даярлау. - азық-түлік технологиясы, микробиология және биотехнология саласында іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулерді және келісімшарттық жұмыстарды жүргізу; - университеттің ғылыми жобаларын қолдау, жаңа технологиялардың жеделдетілген ғылыми-техникалық дамуын қамтамасыз ету және ұлттық және халықаралық стандарттарға сәйкес қызметтерді одан әрі көрсету; - Университеттің ғылыми-зерттеу жұмыстарын құрал-жабдықтармен қамтамасыз ету, жоғары білікті кадрларды даярлау, оқу процесінің тиімділігін арттыру, студенттердің тағылымдамадан өтуі, ғылыми-зерттеу және тәжірибелік-конструкторлық жұмыстардың нәтижелерін тиісті салаларға енгізу және оқу орындарының оқу процесіне жоғары біліктілікті арттыруға бағытталған. және Қазақстан Республикасы экономикасының аграрлық секторын тұрақтандыру.
Сүт өнімдерінің анықтамалық зертханасының негізгі міндеті келесі әдістерді меңгерген мамандарды дайындау болып табылады:
- Codex Alimentarius стандартының халықаралық талаптарына сәйкес сүт және сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтау;
- сүт және сүт өнімдерін фальсификациялау әдістерін анықтау (ассортименттік, ақпараттық, сандық және сапалық);
- сүт және сүт өнімдерінің қышқылдығын төмендететін компоненттерді анықтау (сода, сарысу ұнтағы);
- табиғи құрғақ сүттің фальсификациясын анықтау (мальтоза мөлшері, соя протеинін қосу);
- мамандарды даярлауға және қайта даярлауға қатысу;
- алған білімдерін Қазақстан Республикасының жоғары оқу орындарының алдағы қызметіне енгізу;
- инновациялық жобаларды жүзеге асыру;
- халықаралық ғылыми-техникалық кеңістіктің интеграциясы;
- шет мемлекеттермен ғылыми-техникалық ынтымақтастықты дамыту және халықаралық бағдарламалар бойынша бірлескен зерттеулер жүргізу;
- университеттің ғылыми әлеуетін дамытуға жәрдемдесу
- кәсіпорындар мен ұйымдардың ғылыми-зерттеу орталықтары мен институттарының жекелеген ғалымдар мен басқа да тұлғалардың тапсырыстары бойынша зертханалық зерттеулер жүргізу
Қызметтер
Қызмет көрсету бағасының прейскуранты
Сүтті органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштері бойынша сараптау.
Физикалық-химиялық көрсеткіштер: ақуыздың, майдың массалық үлесі, тығыздығы, қышқылдығы, тазалық дәрежесі, температурасы және т.б.;
Білім беру қызметтері:
«Сүт және сүт өнімдерінің сапа көрсеткіштерін анықтаудың инновациялық технологиялары» жаңа білім беру траекториясы әзірленіп, оқу үдерісіне енгізілді, оған келесі пәндер кіреді:
1. Сүт және сүт өнімдерінің фальсификациясын анықтау әдістері
2. Сүт және сүт өнімдерінің сапасының нормативтік құжаттамасы
3. Сүт және сүт өнімдерінің сапасын бақылау
4. Сүт және сүт өнімдерін дайындау әдістері
5. Сүт және сүт өнімдерінің сапасын растау
Студенттерге арналған тәжірибе базасы «Тамақ өнімдерінің технологиясы», «Биотехнология», «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі» т.б.
Инновациялық жобалар
1. «Сиыр сүті негізіндегі функционалдық өнімдерді өндіру процестерін жаңғырту» жобасы «Байсерке-Агро» ЖШС-мен бірлесіп ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландыру жобаларын гранттық қаржыландыру,
Іске асыру мерзімі 2019-2021, қол. жоба Серікбаева А.Д.
2. Ғылыми-техникалық бағдарлама бойынша жоба: «Шикізат бірлігіне шаққандағы дайын өнімнің ассортиментін кеңейту және шығымдылығын арттыру, сондай-ақ өндірістегі қалдықтардың үлесін азайту мақсатында ауыл шаруашылығы шикізатын терең өңдеудің жоғары технологиялық технологияларын әзірлеу. өнім өндіру», іске асыру мерзімі 2020-2023 жж., қол. жоба Серікбаева А.Д.
3. «Халал стандарттарын қолдана отырып, ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу технологияларын әзірлеу» жобасы, іске асыру мерзімі 2021-2023 жж. , жоба меңгерушісі Серікбаева А.Д.
4. IRN: AP19579056, 2023-2025 жылдарға арналған «Иммуномодуляциялық қасиеті бар бие сүті негізінде емдік-профилактикалық тамақтану өнімдерін алу технологиясын жасау» жобасы (04.05.2023 ж. конкурстан өткен), жетекшісі Боранбаева Т.К., т.б.
Зертхана қызметкерлері жобаны орындаушы болып табылады.
Құрылымы
Зертхананың жалпы ауданы - 250 м2
4 блоктан тұрады:
- физика-химиялық бөлім (қышқылдықты, тығыздықты, ақуызды, көмірсуларды, майларды және т.б. анықтау);
- сұйық хроматография (антибиотиктер мен витаминдердің құрамын анықтау);
- микробиологиялық (қауіпсіздік мақсатында сүт өнімдерін талдау.)
- экспресс талдаулар (соматикалық жасушалар және MILKOSCAN аппараты (16 сүт параметрі).
Техникалық құрал-жабдықтар
FEO шеңберінде зертханаға келесі жабдықтар сатып алынды:
Соматикалық жасуша анализаторы - Fossomatic 7
MilkoScan FT1 сүт анализаторы
Shimadzu LC-20 Prominence спектрофотометриялық детекторы бар
Kjeldahl VELP бойынша азотты талдауға арналған кешен
Автоматты криоскоп CryoStar автоматты комп. Funke-Gerber (Германия) қоса алғанда.
Майды алуға арналған аппарат Сокслет
ATX224 аналитикалық таразылары
Муфельді пеш Т=1100°, V=8,2 л
ПЭ-2000 (40°С) ыдыстарды кептіруге арналған құрылғы
Ауа стерилизаторы ГП-40
Ауа термостатының TS-1/80 SPU
Таразылар ELB2000 электронды
pH метр 150MI және т.б.
Жоспарлар мен есептер
1 ПОҚ жобалары, PhD докторанттар мен магистранттар (жоба тақырыптары бойынша зертханалық зерттеулер жүргізу) шеңберінде ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге көмек көрсету – жыл бойы
2 Технология және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі факультетінің магистранттары мен магистранттарына практикалық және зертханалық жұмыстарды жүргізу – 2023-2024 жж.
3 Рецензияланатын халықаралық журналдарда ғылыми мақалаларды жариялау және пайдалы модельдерге өтінім беру.
4 Зертханалық аккредиттеуге дайындық шаралары, сүт өнімдерін зерттеу бойынша аккредиттеу көлемін анықтау, зертхана аралық салыстырмалы сынақтар жүргізу. ГОСТ ИСО/МЭК 17025 - 2019 сәйкестігіне зертханалық аккредитацияға өтінім беру.
5 Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің гранттық және бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру конкурстарына қатысу.
6 Ғылыми зерттеулерді жүзеге асыруда ғылыми-зерттеу институттарымен және орталықтармен ынтымақтастықты кеңейту.
7 Үшінші тұлғаларға сүт және сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін зерделеу бойынша қызметтерді көрсету және т.б. (аккредиттеуді талап етеді).
Жетістіктер
1. Зертхана қызметкерлері Сулейменова Ж.М. және Досимова Ж.Б. Венгрия ауыл шаруашылығы және өмір туралы ғылымдар университетінде 10 ай бойы «Болашақ» бағдарламасы бойынша тағылымдамадан өту конкурсынан өтті.
2. Зертхана қызметкерлері 2023-2025 жылдарға гранттық қаржыландыруға өтінім береді. Өтінім конкурстан өтіп, қаржыландыруға мақұлданды. Иммуномодуляциялық қасиеті бар бие сүтінен емдік-профилактикалық тамақтану өнімдерін алу технологиясын жасау
3. Досимова Ж.Б. «Үздік жас Ғалым» байқауына мақаласын жолдап, 1 орынға ие болды.
Фотогалерея
Қызметкерлері
Сулейменова Жулдуз Маукеновна
Зертхана меңгерушісі
Биология ғылымдарының кандидаты
Досимова Жанна Батырхановна
Ғылыми қызметкер
Химия ғылымдарының магистрі
Болат Аяжан Аймұратқызы
Кіші ғылыми қызметкер
Технология ғылымдарының магистрі
Жүнісбек Аружан
Зертханашы
Технология ғылымдарының бакалаврі