Жоба жетекшісі
Аты-жөні: Тултабаев Мухтар Чуманович
Телефон:+77472048121
Электрондық пошта: Shomanyli@mail.ru
Ғылыми дәрежесі, атағы: техника ғылымдарының докторы, профессор
Scopus авторының идентификаторы:57216901897
Зерттеушінің идентификаторы:
ORCID:0000-0002-8552-5425
Жоба туралы
Сәйкестік
Өрік жемісін кептірудің инновациялық әдісі өнеркәсіптік өңдеу процесін жақсарту үшін айтарлықтай әлеуетке ие. Бұл жобаның өзектілігі табиғи және пайдалы өнімдерге сұраныстың артуымен ғана емес, сонымен қатар шикізаттың пайдалы қасиеттерін сақтаудың тиімді технологияларын әзірлеу қажеттілігімен расталады. Өрік жемістері витаминдер мен антиоксиданттарға бай, бұл оларды тамақ, фармацевтика және косметика өнеркәсібі үшін құнды шикізат етеді.
Мақсат
Жобаның мақсаты – абрикос жемістерінің биологиялық белсенді заттары мен хош иісін сақтау үшін оларды кептірудің инновациялық әдісін әзірлеу және енгізу, бұл түпкілікті өнімнің сапасын жақсартуға және кептірілген өрік жемістерін ықтимал қолдану аясын кеңейтуге мүмкіндік береді.
Күтілетін және қол жеткізілген нәтижелер
Күтілетін нәтижелерге биологиялық белсенді заттардың сақталуын қамтамасыз ететін және шикізат сапасының жоғалуын барынша азайтатын кептіру технологиясын құру кіреді. Сонымен қатар, кептірілген жемістер нарығы жақсартылған сапалы өнімдерді ұсыну есебінен кеңейеді деп күтілуде.
Жарияланымдар тізімі (оларға сілтемелері бар) және патенттер
Жобаның 2-ші жылында Scopus деректер базасында 1 мақала және пайдалы модельге 1 патент жоспарланған.
Потенциалды пайдаланушылар үшін ақпарат
Өрікті кептірудің инновациялық әдісімен өңдеу жобасы тұтынушыларға сапалы және қауіпсіз өнім ұсынады, сонымен қатар ауыл шаруашылығы мен экономиканың дамуына үлес қосады
Зерттеу тобының мүшелері
Мамырханов А.О. – «Шабдалы» ӨК директоры
Жуандықова А.Е. - бухгалтер
Сыздықов А.М. - инженер
Сүлейменова Ж.М. – аға ғылыми қызметкер (ҚазҰАЗУ)
Қасымбек Р. – кіші ғылыми қызметкер (ҚазҚЗҒЗИ)