Жоба жетекшісі
ТАӘ: Жалелов Дулат Бейбітұлы
Телефон: 8-777-188-36-89
Электронды пошта: dula_219@mail.ru
Ғылыми дәрежесі, атағы: техника ғылымдарының магистрі, аға оқытушы.
Scopus Author ID: 57210259619
Researcher ID: -
ORCID: 0000-0002-9688-2639
Жоба туралы
Гранттың мерзімі мен сомасы
Жобаны орындау кезеңі – 2024-2026 жж.
Гранттың жалпы сомасы – 339 662 702,08 тг.
2024 жылдағы грант сомасы – 96 094 825,08 тг.
2025 жылдағы грант сомасы – 173 976 974 тг.
2026 жылдағы грант сомасы – 69 590 903 тг.
Маңыздылығы
Дәстүрлі емес көп дәнді ұн шикізатынан дайындалған макарон өнімдері басқа ұн өнімдерімен салыстырғанда бірқатар артықшылықтарға ие: маңызды қоректік заттардың жоғары сіңімділігі, жоғары тұтынушылық қасиеттері (әрбір санаттағы адамдар өздерінің дәмдік қажеттіліктерін қанағаттандыра алады), салыстырмалы түрде ұзақ сақтау мерзімі және халықтың көпшілігі үшін қолжетімділік. Алайда, мұндай өнімдер біздің елде өндірілмейді, өндірушілер жұмсақ бидайдан жасалған нан ұнын қолдануға мәжбүр, оның ақуызында маңызды аминқышқылдарының «тапшылығы» бар. Сондықтан, ассортиментін кеңейту және дәстүрлі емес көп астық шикізаты негізіндегі макарон өнімдеріне ең жақсы тұтынушылық қасиеттерді беру кезек күттірмейтін мәселе болып табылады.
Мақсаты
Көп дәнді шикізаттан функционалды макарон өнімдерін өндірудің инновациялық әдісін енгізу үшін нәтижелерді коммерцияландыру
Күтілетін және қол жеткізілген нәтижелер
1.Дәстүрлі емес шикізаттан жасалған макарон өнімдерін өндіретін цех ұйымдастырылады, ол бастапқы кезеңде елеулі капитал салуды талап ететін рентабельді бизнес-идея, сондай-ақ макарон өнімдерін өндірудегі негізгі технологиялық процестерге үйретілген дайындалған кадр құрамы болады.
2. Стандартты емес ұн шикізаты негізінде макарон өнімдерін өндіру технологиясы әзірленетін болады, ол технологиялық режимнің икемділігімен ерекшеленеді, бұл ретте негізгі айырмашылық ұн шикізатын дайындау бойынша технологиялық операцияның болуы болып табылады, өйткені құрамы бойынша дәнді және дәнді-бұршақты дақылдардан ұн қоспасын біркелкі алу талап етіледі.
3. Стандартты емес ұн шикізаты негізінде макарон өнімдерін өндірудің технологиялық процесін жүргізу бойынша ұсынымдар әзірленетін болады.
Потенциалды пайдаланушылар үшін ақпарат
Жоба аясында макарон өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығын арттыруда ең үлкен оң нәтиже қайта өңделген бұршақ дақылдарының өнімдерін пайдалануға қол жеткізу болып отыр. Бұршақ дақылдарының тобына: соя, бұршақ, ноқат, жасымық, бұршақ, люпин, жержаңғақ, чина, ветчина және т.б. жатады. Бұршақ дақылдары астық кешенінің маңызды және ерекше құрамдас бөлігі болып табылады, өйткені олар халықты құнды, жоғары сапалы азық-түлікпен қамтамасыз ету мәселесін шешеді. Бұршақ тұқымдары жоғары құнды тағамдық ақуыздың, крахмалдың, диеталық талшықтың, витаминдердің және көптеген минералдардың маңызды көзі болып табылады.
Жоба шеңберінде тағамдық құндылығы жоғары макарон өнімдерін әзірлеуге кешенді тәсіл жүзеге асырылатын болады, ол бір жағынан макарон өнімдерінің тағамдық құндылығын арттыруға ықпал ететін және екінші жағынан макарон өнімдерінің сапасының тұрақтылығын қамтамасыз ететін осындай байытатын қоспалар мен негізгі шикізаттың дәстүрлі емес түрлерін пайдаланып жасауға негізделетін болады.
Зерттеу тобының мүшелері
1.ТАӘ: Оспанов Абдыманап
Ғылыми дәрежесі, атағы: техника ғылымдарының докторы, профессор
Scopus Author ID: 58691836100
Researcher ID:
ORCID: 0000-0002-3813-603X
2.ТАӘ: Муслимов Нуржан Жумартович
Ғылыми дәрежесі, атағы: техника ғылымдарының докторы, қауым. профессор
Scopus Author ID: 57189873124
Researcher ID:
ORCID: 0000-0002-0302-2817
3.ТАӘ: Тимурбекова Айгуль Кулахметовна
Ғылыми дәрежесі, атағы: техника ғылымдарының кандидаты, доцент
Scopus Author ID: 57189874480
Researcher ID:
ORCID: 0000-0001-5955-9253
4.ТАӘ: Ажибаева Жибек Турихановна
Ғылыми дәрежесі, атағы: -
Scopus Author ID:-
Researcher ID:-
ORCID:-
5.ТАӘ: Рысбаева Айман Макшановна
Ғылыми дәрежесі, атағы: -
Scopus Author ID:-
Researcher ID:-
ORCID:-