Орталық туралы
Орталық 2015 жылы ҚазҰАЗУ Агротехнологиялық хабының жанынан "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" (салалар бойынша), "Тағам қауіпсіздігі", "Стандарттау және сертификаттау" (салалар бойынша) (ғылыми-педагогикалық және бейіндік бағыттар) білім беру бағдарламалары бойынша студенттер мен магистранттардың тәжірибелік және зертханалық сабақтарын өткізу үшін құрылды.
Орталықты құрудың орындылығы технология, тағамөнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау бойынша университеттің бірыңғай инновациялық білім беру алаңын қалыптастырумен байланысты.
Орталық "ҚазҰАЗУ" КеАҚ ғылыми қызметінің нәтижелерін оқу процесін ұйымдастыруға енгізуді жүзеге асырады, Қазақстан Республикасының заңнамасына және Университет Жарғысына сәйкес ғылыми-білім беру және инновациялық қызмет нәтижелерін коммерцияландыруды жүзеге асырады, Халықаралық бағдарламалар мен жобаларға қатысады.
Орталық МЕМСТ ISO/IEC 17025-2019 сәйкестігіне аккредиттелген.
3 мамыр 2019 жылғы №KZ.T.02.2205 аккредиттеу аттестаты
Мақсаттар мен міндеттер
Орталықтың мақсаты: Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің технологиясын, сапасы мен қауіпсіздігін зерделеу және өсімдік және жануарлардан алынатын шикізатты қайта өңдеудің жаңа технологияларын әзірлеу, қолданыстағы азық-түлік технологияларын дамытуға жәрдемдесу және дамуды қамтамасыз ету. тамақ және өңдеу өнеркәсібінің жаңа технологиялары мен өндірісі
Зертханалардың міндеттері:
- азық-түлік шикізаты мен өнімдерінің сапасын зерттеу;
- ет, сүт, нан өнімдерін өндіру бойынша технологиялық желінің әрбір процесін зерттеу;
- заманауи технологиялық жабдықтарда жұмыс істеу арқылы шикізатты өңдеудің өндірістік процестерінің принциптерін меңгеру;
- өсімдік және мал шикізатынан жоғары сапалы тамақ өнімдерін өндіру биотехнологиясын әзірлеу және дамыту;
- сүтті, жеміс шырындарын, көкөніс шырындарын концентрациялау, нақтылау, фракцияларға бөлу, унификациялау технологияларын зерттеу.
- қайталама шикізатты өңдеу әдістерін меңгеру;
- азық-түлік өнімдері мен шикізаттарына физикалық-химиялық талдаулар жүргізу, өнімдердің – белоктардың, майлардың, көмірсулардың, витаминдердің, ылғалдың, күлдің және басқа зерттеулердің құрамын анықтау;
- жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің сапа көрсеткіштерін болжау мақсатында тамақ өнімдерінің, жартылай фабрикаттардың және оларды өндіруге арналған шикізаттың реологиялық қасиеттерін анықтау;
- азық-түлікті модельдеудің заманауи принциптеріне сәйкес жаңа тамақ өнімдерін әзірлеу;
- табиғи және өндірістік жағдайларда тіршілік ететін микроорганизмдердің биоәртүрлілігін зерттеу;
- Қазақстан Республикасының тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласында микробиологиялық зерттеулер жүргізу;
- Қазақстан Республикасындағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі проблемалары бойынша жоғары білікті мамандарды даярлауға қатысу;
- өнімді пайдалану кезінде адам денсаулығына нақты және ықтимал микробиологиялық қауіптерді талдау және бағалау;
- пробиотикалық препараттарды әзірлеу;
- өнеркәсіптің әртүрлі салаларына, соның ішінде тамақ өнеркәсібіне қажетті қасиеттері бар жаңа өсімдік өңдеу өнімдерін әзірлеу;
- сүт пен жаңа етте бактерияға қарсы заттардың іздерін анықтау;
- ұлттық және халықаралық стандарттарға сәйкес азық-түлік өнімдеріне және өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу өнімдеріне сапалы сараптама жүргізу;
- инновациялық жабдықта жұмыс істеу дағдысы бар бакалаврлар, магистранттар мен докторанттар деңгейінде жоғары білікті мамандарды даярлау;
- кәсіпорындар мен ұйымдардың, ғылыми орталықтар мен институттардың, жекелеген ғалымдардың және басқа да тұлғалардың тапсырыстары бойынша зертханалық зерттеулер жүргізу.
- жаңа технологиялардың жеделдетілген ғылыми-техникалық дамуын қамтамасыз ететін коммерцияланған университеттік жобаларды қолдау.
Қызметтер
Қызмет көрсету бағасының прейскуранты
Тамақ және өңдеу өнеркәсібі үшін мамандарды дайындаудың әртүрлі деңгейлерінде: бакалавриат пен магистратурада оқу үдерісінде зертханалар белсенді қолданылады. Оқу процесінде студенттер заманауи аналитикалық жабдықтармен танысуға, процестердің реттілігін көруге, шығарылатын өнімнің сапасын бақылау схемасын және оның нормативтік құжаттама талаптарына сәйкестігін қамтамасыз ету шарттарын анықтауға және өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз етуге мүмкіндік алады. HACCP көзқарасы.
Зертханалық жабдықтың жақсы деңгейі және заманауи құрал-жабдықтармен жабдықталған технологиялық желінің болуы студенттер мен магистранттарға ғылыми зерттеулерді неғұрлым жоғары дәлдікпен және өндірістік жағдайларға барынша жақын жүргізуге мүмкіндік береді.
Нан өнімдерін шығаратын шағын цехта студенттер нан-тоқаш өнеркәсібінің өндірісінде жұмыс істеу үшін білім мен дағдыларды алады, нан-тоқаш өнімдерінің жаңа түрлерін игеруде ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізеді, мұнда нан өнімдерінің барлық кезеңдерінде технологиялық режимдер әзірленеді. шикізаттан дайын өнімге дейінгі технологиялық процесс.
Шұжық өнімдерін шығаратын оқу шеберханасы студенттер мен магистранттарға технология бойынша ет өнімдерін өндірудің толық циклімен тәжірибе жүзінде танысуға мүмкіндік береді. Мұнда студенттер шұжық, гастрономдық ет өнімдерін, жалпы және арнайы мақсаттағы жартылай фабрикаттарды өндіру технологияларын игереді, тәжірибелік үлгілерін жасауды, олардың дәмін анықтауды жүзеге асырады, сондай-ақ рецептер, өнімдердің технологиясы нәтижелері бойынша ғылыми зерттеулер жүргізеді. мал шикізатынан.
Сүт өндірісінің оқу шеберханасында студенттер ірімшік, йогурт, балмұздақ, кілегей және т.б. сүт өнімдерінің алуан түрін шығаруды үйренеді. Олар сүтті өңдеу ерекшеліктерін, әртүрлі культуралар мен ферменттерді қолдануды, технологиялық параметрлерді және өндіріс жағдайларын реттеуді зерттейді. Студенттер сонымен қатар сүт өнеркәсібінде ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізеді. Олар сүт өнімдерінің сапасына әртүрлі факторлардың әсерін зерттейді, өнімдердің функционалдық және органолептикалық қасиеттерін жақсарту мақсатында жаңа рецепттер мен технологиялық процестерді жасайды.
Техникалық микробиология кафедрасы шұбат, ұзақ сақтау мерзімі бар қымыз сияқты пробиотикалық ашытылған сүт өнімдерін алу үшін стартерлік дақылдарды өндіруде қолданылатын микроағзаларды, жас малдардың асқазан-ішек ауруларының алдын алу және емдеу үшін қолданылатын пробиотиктерді зерттеумен айналысады. Сонымен қатар, «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы мен сапасы» бойынша өндірілетін шикізат пен өнімдерге микробиологиялық бақылау жүргізіледі, яғни. Бұл зертханада технологиялық цикл толығымен аяқталады. Құю желісі йогурт, айран, стартер дақылдарын, құрғақ және сұйық күйдегі пробиотиктерді құюға және өндіруге арналған.
Орталық базасында жаңа элективті пәндер («Пробиотиктер мен пробиотикалық өнімдердің биотехнологиясы», «Сүт өнімдерін талдаудың физика-химиялық әдістері», «Тағам өнімдерін сенсорлық талдау», «Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы») енгізілуде. өнімдер») және т.б. басқалар.
Инновациялық жобалар
1. «Сиыр сүті негізіндегі функционалдық өнімдерді өндіру процестерін жаңғырту» жобасы «Байсерке-Агро» ЖШС-мен бірлесіп ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландыру жобаларын гранттық қаржыландыру,
Іске асыру мерзімі 2019-2021, қол. жоба Серікбаева А.Д.
2. Ғылыми-техникалық бағдарлама бойынша жоба: «Шикізат бірлігіне шаққандағы дайын өнімнің ассортиментін кеңейту және шығымдылығын арттыру, сондай-ақ өндірістегі қалдықтардың үлесін азайту мақсатында ауыл шаруашылығы шикізатын терең өңдеудің жоғары технологиялық технологияларын әзірлеу. өнім өндіру», іске асыру мерзімі 2020-2023 жж., қол. жоба Серікбаева А.Д.
3. «Халал стандарттарын қолдана отырып, ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу технологияларын әзірлеу» жобасы, іске асыру мерзімі 2021-2023 жж. , қол жоба Серікбаева А.Д.
Зертхана қызметкерлері жобаны орындаушы болып табылады.
Құрылымы
Орталықтың жалпы ауданы шамамен 650 м2 құрайды
4 блоктан тұрады:
Нан өнімдерін шығаратын шағын цех
Шұжық өнімдерін шығаратын цех
Сүт өнімдерін шығаратын цех
«Техникалық микробиология» зертханасы
Техникалық құрал-жабдықтар:
- сары май жасауға арналған оқу құрылғысы (Эдибон);
- кілегей өндіруге арналған сепаратор;
- қышқыл сүт өнімдерін дайындауға арналған құрылғы;
- ірімшік жасауға арналған оқу тік пресс;
- кері осмос/ультрасүзгілеу құрылғысы;
- үй ірімшігін жасауға арналған құрылғы;
- пластикалық қаптамаға су құюға арналған оқу машинасы;
- автономды пастерлеуге арналған оқу құрылғысы;
- бу стерилизаторы;
- сүт қышқылы микроорганизмдерінің биомассасын толтыру желісі;
- екінші класты биологиялық қауіпсіздік боксы;
- термостат;
- тринокулярлық микроскоп;
- астықтың, ұнның және қамырдың реологиялық қасиеттерін анықтауға арналған құрылғы;
- астық және астық өнімдерінің инфрақызыл анализаторы;
- нан және ұннан жасалған кондитер өнімдерін пісіруге арналған электр пеші;
- қамыр жайғыш;
- дәлдік таразылары;
- шағын наубайханаға арналған жабдықтар мен аппаратуралар жиынтығы;
және т.б.
Жоспарлар мен есептер:
- инновациялық және стандартты әдістер мен әдістерді қолдана отырып, ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін зерттеу;
- сүтті өңдеу технологияларын әзірлеу және енгізу (сиыр, түйе, бие, ешкі)
- ауыл шаруашылығы жануарларының етін өңдеу технологияларын әзірлеу және енгізу;
- көкөністерді, жемістер мен көкөністерді өңдеудің ресурс және энергия үнемдейтін технологияларын әзірлеу және енгізу;
- қолданыстағы жабдықты пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеудің технологиялық процестерін модельдеу.
Жариялымдар
Фотогалерея
Қызметкерлері
Сулейменова Жулдуз Маукеновна
Орталық жетекшісі
Биология ғылымдарының кандидаты
Кауменова Альбина Ержановна
Сүт өнімдерін өндіру жөніндегі технолог
Химия ғылымдарының магистрі