KazNARU

Дұрыс тамақтану – денсаулық кепілі

«Инженерлік технологиялар» факультетінде «Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасында “Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі” тақырыбында дискуссиялық алаң өтті.

Технология қарқынды дамып келе жатқан және тез және қайта өңделген тағамдарды тұтыну қалыпты жағдайға айналған қазіргі әлемде дұрыс тамақтанудың маңыздылығы  аса өзекті. Әр адамның денсаулығы, не жейтініне және қалай жейтініне тікелей байланысты. 

Дұрыс тамақтану - бұл барлық қажетті макро және микроэлементтерді қажетті пропорцияда қамтитын теңдестірілген диета. Ақуыздар, көмірсулар, майлар, дәрумендер мен минералдар — бұл компоненттердің барлығы дененің қалыпты жұмысын қамтамасыз ету үшін қажет. 

Дұрыс тамақтану-бұл диетаның құрамы ғана емес, сонымен қатар оның сапасы. 

Соңғы онжылдықтарда фаст-фуд пен жасанды қоспалары бар өнімдердің танымалдылығының артуы байқалды, олар денеге пайда әкеліп қана қоймайды, сонымен қатар созылмалы ауруларды тудыруы мүмкін. Мұндай тағамдардағы қанттың, тұздың және транс майлардың жоғары мөлшері семіздікке, гипертонияға және жүрек-қан тамырлары ауруларына ықпал етедуде. Дұрыс емес тамақтану арқылы дене күйзеліске ұшырайды, бұл метаболизмді бұзып, әртүрлі ауруларға  негіз. Дұрыс тамақтану режимді сақтауды, сондай-ақ тағамның бөліктеріне назар аударуды қажет етеді. Тамақтану тек физикалық денсаулықпен ғана емес, сонымен бірге психикалық жағдаймен де байланысты екенін атап өткен жөн. Зерттеулер көрсеткендей, теңдестірілген тамақтану көңіл-күйдің жақсаруына, стресстің төмендеуіне және тіпті когнитивті функцияның жақсаруына ықпал етеді. 

Тамақтану тек ережелер жиынтығы емес, бұл өмір салты екенін есте ұстаған жөн. Балалық шақта дұрыс тамақтану әдеттерін қалыптастыру, оларды ересек жаста сақтау және ағзаның қажеттіліктеріне қарай диетаны бейімдеу қабілеті өмір бойы сау болуға көмектеседі. Дұрыс тамақтану-бұл диета емес, денсаулықты сақтауға ғана емес, өмір сүру сапасын жақсартуға көмектесетін философия.

Іс шараға деканның оқу ісі жөніндегі орынбасары Жукина Анара Бақтыгереевна, тәрбие ісі жөніндегі орынбасары Жаңабергенқызы Айбоз,  б.ғ.д., профессор Серикбаева Асия Демеухановна, Тәжен Қанат Пазизұлы, Исматуллаев Саттар Лесханович, Калдыбаева Сымбат, Дадашова Руябза. қатысты. Дұрыс тамақтану туралы пікір алмасу, идеялар мен ойларды еркін бөлісу форматында өткен іс шарамызға факультет деканы Алдибева Лазат Тургынбайқызы және көптеген ПОҚ мен студенттердің ортаға салған ой-пікірлері, ұсыныстары, тәжірибелері мен көзқарастары бұл дискуссияның мазмұнын тіпті де байыта түсті. Іс шара барысында әр қатысушының пікірі тыңдалып, сұрақтар қойылды және конструктивті диалог құруға мүмкіндік берілді.

---------Chatbot---------
виртуальный помощник